OKC Het Maasveld werkt vanuit vijf kernwaarden. Zij vormen de basis van ons handelen en zijn zowel voor de ontwikkeling van de kinderen als voor de teamleden leidend.
Kwaliteit – Het beste uit jezelf
Elk kind ontwikkelt zich naar vermogen en haalt zo het beste uit zichzelf. Zij ontwikkelen goede basisvaardigheden op het gebied van taal, lezen en rekenen als fundament om verder te leren.
Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid – Leer het mij zelf te kunnen
Geloof in eigen kunnen, dat willen we kinderen meegeven. Kinderen die zich competent voelen, groeien in zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Vanuit die basis streven we ernaar dat zij kunnen uitgroeien tot kritische volwassenen, die samen kunnen werken en initiatieven durven te nemen.
Balans – Denken en doen
Wij staan voor een brede ontwikkeling, met een evenwichtige balans tussen denken en doen. We schenken daarbij aandacht aan zowel de cognitieve, creatieve, als de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Eigenheid – Ieder zijn eigen talent
Kinderen krijgen van ons de ruimte om te ontdekken waar zij goed in zijn. Hun unieke talenten te vinden en te laten groeien, is onze opdracht.
Verbinding – Niet apart maar samen
Vanuit onze openbare identiteit zien wij onze school als de wereld in het klein, waar kinderen in contact met anderen ontdekken en leren wie ze zelf zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Dus niet apart, maar samen. Daarbij betrekken we ouders als een cruciale partner. In een open cultuur waarbij iedereen welkom is, willen we in dialoog, zo transparant mogelijk met ouders en andere educatieve partners, onze opdracht zo goed mogelijk vervullen.
Waar staat het openbaar kindcentrum voor?
Missie en visie van het kindcentrum
Ieder kind is uniek, heeft zijn eigen talenten en verdient gelijke kansen om die te ontplooien. Op school doet het hiervoor de benodigde kennis en vaardigheden op en leert het over zichzelf in relatie tot de wereld om zich heen. Zo kan het later met de beste bagage meedoen in de maatschappij.
Alle kinderen verdienen goed onderwijs, nu en in de toekomst. Het is de taak van de school om leerlingen te helpen zich optimaal te ontwikkelen. Dat vraagt om zelfbewuste professionele leraren die dag in dag uit met passie onderwijs geven en die zichzelf continu ontwikkelen. Dat vraagt om bevlogen schoolleiders die met hun schoolteams en ouders het onderwijs naar hun eigen visie kunnen organiseren. En het vraagt om scholen en schoolbesturen die samenwerken met al die partijen die rondom het kind staan. Want samen kom je verder.
De visie beschrijft hoe de organisatie – vertrekkend vanuit het heden, met alles wat er al bereikt is – wil dat OKC Het Maasveld er uit ziet aan het einde van de komende schoolplanperiode. Vanuit overtuigingen gebaseerd op kennis zal er, onderverdeeld in een aantal domeinen, beschreven worden hoe ons onderwijs er uit zal zien en waar in de komende vier jaar de focus op zal liggen.
Kiezen voor kansrijk onderwijs!
Medewerkers onderschrijven de uitgangspunten van passend onderwijs en organiseren het aanbod zo inclusief als mogelijk. Dat aanbod krijgt vorm in sfeervolle leef-werkgemeenschappen en is gebaseerd op de best beschikbare, wetenschappelijk gefundeerde informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid.
Alle professionals binnen de stichting streven naar een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn en trekken intensief op met kinderopvang en voortgezet onderwijs. De kwaliteitslat ligt hoog. Professionals zijn pas tevreden bij een optimale ontwikkeling van elk kind!
Het onderwijs is gebaseerd op de door Biesta genoemde, samenhangende domeinen kwalificatie (overdracht van kennis, vaardigheden, waarden en normen), socialisatie (verhouding tot de wereld) en subjectivering (persoonsvorming).
Vanuit de leertheorieën en de wetenschap van het leren vertalen deze drie domeinen van Biesta zich als volgt in de onderwijskundige visie.
Kwalificatie
Elke Akkoord!-school werkt bewust, systematisch en cyclisch aan goed onderwijs en maximale opbrengsten. De kerndoelen en bijbehorende referentieniveaus vormen het uitgangspunt voor de leerstof. Het accent ligt op de basisvakken (taal-lezen en rekenen).
De cognitieve leerpsychologie is onderlegger voor de gehanteerde didactiek:
- er is een helder, op leerlijnen gebaseerd curriculum;
- instructie is volgens de principes van Rosenshine;
- uitgangspunt is de potentie van elk(!) kind om te leren;
- medewerkers stellen hoge verwachtingen en geven responsieve feedback;
- medewerkers hebben fundamentele kennis van het leren, ze weten wat werkt en waarom;
- medewerkers zijn zich bewust van het feit dat nieuwe kennis beter beklijft als het ‘aangehaakt’ wordt aan voorkennis;
- medewerkers weten dat leren (deep learning) moeite kost en domeinspecifiek plaatsvindt;
- het aanbod is beredeneerd en richt zich naar het vooraf vastgesteld beheersingsniveau, er wordt (convergent) gedifferentieerd in aandacht en/of tijd (mastery learning);
- medewerkers toetsen begrip;
- tussentijdse evaluatie en toetsing is formatief;
- medewerkers investeren in metacognitieve vaardigheden van kinderen (leren leren);
- excellente medewerkers maken het verschil, dus professionalisering is gericht op high performing.
Socialisatie
Een veilig pedagogisch klimaat en een goede sfeer vormen de basis. Voorspelbaarheid, orde, structuur en rust zijn voorwaarden voor optimale resultaten. Deze condities bevorderen een focus op leren. Een actieve opstelling van alle medewerkers omwille van klimaat en sfeer is belangrijk. Medewerkers leren regels en afspraken aan en leven die voor.
OKC Het Maasveld staat, vanuit de idealen van het openbaar onderwijs, voor de democratische dialoog en draagt bij aan een constructieve samenleving! Bevorderen van actief (wereld)burgerschap en integratie is onderdeel van het DNA van het kindcentrum.
Subjectivering (personificatie)
Medewerkers scheppen voorwaarden voor, stimuleren en bevorderen zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid en bieden ruimte aan interesses en ideeën van kinderen. Ze ondersteunen kinderen bij het ontwikkelen van hun eigen identiteit en uniciteit (Wie ben ik?; Wat kan ik?; Wie/wat wil ik zijn?).
Om te komen tot een kritische, onderzoekende houding is inzicht in het eigen handelen nodig. Medewerkers geven kinderen eerlijke, heldere feedback en stimuleren hen vooral ook in zelfreflectie. Kinderen worden aangemoedigd te vertrouwen op de eigen kracht, elkaar te ondersteunen en problemen zelf of in samenspraak of samenwerking met anderen op te lossen.
OKC Het Maasveld én stichting Akkoord! PO, zijn betrouwbaar en koersvast. In de beleidsperiode 2023-2027 wordt op hoofdlijnen de reeds ingeslagen weg vervolgd. Vanuit de interne analyses en de maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen, is die richting geactualiseerd en zijn er enkele aanscherpingen of nieuwe accenten geplaatst. De Akkoord-speerpunten voor deze beleidsperiode zijn uitgewerkt in vier aandachtsgebieden.
Hoge verwachtingen
Het hebben van hoge verwachtingen draagt eraan bij dat leerlingen méér en beter leren. Het is goed voor hun ontwikkeling als we van alle leerlingen in principe dezelfde hoge basisverwachtingen hebben. Het Maasveld zal gerichter beleid gaan ontwikkelen waardoor bewuster handelen bij alle betrokkenen zal ontstaan omtrent dit thema. Denk daarbij aan het up-to-date houden van de ondersteuningsstructuur, het werken in peergroepen, het stellen van norm- en ambitiedoelen (Kwaliteit = Norm + Ambitie) maar ook het verder doorontwikkelen van responsieve instructie waarbij alle kinderen betrokken zijn, juist ook de grote middengroep.